איך מזהים שבץ מוחי?

שבץ מוחי: איך מזהים, מה עושים

מערכת מוטק'ה
במקרה של שבץ מוחי פנייה מיידית לחדר המיון היא הכרחית. ככל שהטיפול מהיר יותר עולה הסיכוי לצמצם את הפגיעה העתידית, שעלולה להיות חמורה ביותר
אם פתאום קשה לכם לדבר, צד אחד של הגוף מאבד תחושה או כאב ראש עז ופתאומי תוקף אתכם, יתכן שלקיתם בשבץ מוחי. הסימנים הללו, כמו גם עקימות בפנים, איבוד ראייה של כמה דקות באחת העיניים או סחרחורת, מחייבים פנייה מיידית לחדר המיון הקרוב. כל דקה חשובה, כיוון שטיפול מהיר עשוי לצמצם את הפגיעה העתידית, וזו עלולה להיות חמורה.

שבץ מוחי הוא הגורם השלישי לתמותה בעולם וגורם התחלואה הראשון בשכיחותו לנכות בקרב מבוגרים. נתונים מהעולם מצביעים על התרחבות התופעה, ותחזיות מנבאות שבשנת 2020, יוכפל מספר הלוקים בשבץ מוחי בעולם. הסיבות לכך הן עלייה בתוחלת החיים והופעת המחלה גם בגילים צעירים יחסית, אפילו 40. כ-30 אחוז מהאנשים שיחלו בשבץ מוחי ימותו מהמחלה תוך כשנה. כמעט מחצית מאלה שישרדו יסבלו מנכות או ממוגבלות גופנית ויזדקקו לעזרה.

המרכז הרפואי "סורוקה", יוצא בימים אלה במסע הסברה לקידום המודעות לזיהוי סימני שבץ מוחי והגעה מהירה לטיפול רפואי. הדימוי שנבחר להדגשת חשיבות הפעולה המהירה, הוא שעון חול, ההולך ואוזל מרגע הופעת הסימנים. הקמפיין בוצע בהתנדבות על ידי משרד הפרסום ראובני-פרידן וחברת ההפקה ישי הדס וכולל סרטוני טלוויזיה, ג'ינגל לרדיו, מודעות בעיתונים ובאנרים באינטרנט.

מסקר שבוצע בבית החולים עולה שהמודעות בציבור לחשיבותה של פנייה מהירה לחדר מיון נמוכה, ופחות מחמישה אחוזים מהחולים עם סימני שבץ מגיעים לטיפול תוך פרק זמן סביר. לדברי פרופ' יצחק וירג'ין, מנהל המחלקה הנוירולוגית בסורוקה, ניתן לשפר מאוד את מצבם של חלק גדול מהחולים הסובלים משבץ מוחי חריף, אם יגיעו למיון תוך זמן קצר.

שבץ מוחי, או אירוע מוחי (CVA בלע"ז), נגרם מהפסקת זרימת דם לאחד מחלקי המוח. התוצאה היא התקף פתאומי או הפרעה באחד או יותר מתפקודי הגוף. ללא טיפול מיידי התוצאות המיידיות וארוכות הטווח של האירוע עלולות לנוע מחולשה חולפת ועקצוץ באחת הגפיים ועד פסיכוזה זמנית, נכות ואף מוות.

ישנם שני סוגים של שבץ מוחי. הנפוץ הוא השבץ האיסכמי, הנגרם מקריש החוסם כלי דם במוח ומביא לחוסר בחמצן ולמוות של תאי העצב באזור הפגוע. הסוג השני הוא שבץ דימומי. כלי דם במוח נפגע מסיבה כלשהי ודם פורץ אל רקמת המוח.

במהלך השבץ נגרם מוות של רקמת מוח. הוא מתרחש כשאספקת הדם לאחד מחלקי המוח מופסקת בשל חסימת כלי דם או דימום. הנזק עלול להיות שיתוק של אחד מצדי הגוף או הפנים, איבוד יכולת הדיבור או הראייה וגם שינויים תפקודיים שעלולים לפגוע קשות באיכות החיים, כמו קשיי קואורדינציה, חוסר שליטה על הסוגרים, קשיים בלעיסה ובליעה ועוד.

 
שבץ מוחי: איך מזהים, מה עושים


אם הפגיעה מתרחשת בצד השמאלי של המוח, שיתוק השרירים יתבטא בצד הימני של הגוף, ועלולות להיגרם פגיעה בשפה ובהבנה השמיעתית וקושי בשליפת מילים. גם אם היכולת האינטלקטואלית לא נפגעה, היכולת התקשורתית נפגעת. הקושי בהבנת המדובר במקביל לפגיעה במוטוריקת הדיבור, הקריאה והכתיבה, מותירות את החולה כמעט מנותק מהעולם.

בנוסף על אלה, שבץ מוחי שלא טופל בזמן עלול לגרום גם לקשיים בהתמצאות ובזיהוי אנשים מוכרים וקושי בתכנון הפעולות הפשוטות ביותר. אובדן השליטה על הגוף ביחד עם קושי בשליטה על רגשות יביאו בחלק גדול מהמקרים למצוקה נפשית, לדיכאון ולחרדה, לאיבוד עניין בחיים, לקשיים בשינה ולתחושת חוסר אונים.

המועדים ללקות בשבץ לסוגיו הם אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, רמה גבוהה של שומנים בדם והשמנת יתר וכמובן המעשנים, כשהסיכון העיקרי הוא יתר לחץ דם. איזון של גורמי הסיכון ושמירה על אורח חיים בריא הם הדברים החשובים ביותר שיש לעשות כדי למנוע את הצרה. אם היא כבר הופיעה, חשוב לא להתעלם מהסימנים ולרוץ לחדר המיון.

לדברי ד"ר ענת חורב ממרפאת שבץ במחלקה הנוירולוגית בסורוקה, בכל דקה החולפת מתחילת השבץ נהרסים כמיליון תאים במוח, וטיפול מהיר הוא תנאי הכרחי להחלמה. "ככל שהחולה יקבל את הטיפול לפירוק קרישי הדם מוקדם יותר, כך יגדלו הסיכויים להצלת נתח גדול יותר של רקמת המוח והקטנת הפגיעה בתפקוד".

חולים שלקו בשבץ איסכמי חריף, יטופלו בתרופה בשם Actylase, בהזלפה לווריד או בצנתור לעורק. את הטיפול התוך ורידי ניתן לתת עד שלוש או חמש שעות מרגע הופעת התסמינים, ואת הטיפול התוך עורקי עד שש שעות מהופעתם. הטיפול מתאים לחולים שלא עברו ניתוח משמעותי בשלושת החודשים שקדמו לאירוע ושלא סובלים מהפרעות בקרישת הדם או מדמם תוך מוחי, שאותו ניתן לזהות בבדיקת סי.טי.

הסיכון העיקרי בטיפול נוגד הקרישתיות (טרומבוליטי), עלול להיות דימום. שישה אחוזים מהחולים שיטופלו כך ידממו לתוך המוח וכשליש מהדימומים יהיו קטלניים. למרות זאת, הטיפול הטרומבוליטי הוא יעיל, לדברי ד"ר חורב, ומוריד משמעותית את ימי האשפוז ואת חומרת הנכות.

למרבה הצער, שבץ ראשון מנבא מקרים נוספים. הסטטיסטיקה מראה שכ-15 אחוז מהחולים יעברו שבץ מוחי נוסף בחמש השנים שלאחר האירוע הראשון. לכן רוב הטיפולים בחולים מיועדים לאיזון המצב הכללי, שיקום ומניעת אירוע חוזר. אחרי ההחלמה עובר החולה בירור ראשוני למציאת מקור השבץ. מרבית החולים מקבלים טיפול בתרופות נוגדות טסיות כמו אספירין וקלופידוגרל וטיפול לאיזון יתר לחץ הדם והורדת שומני הדם. בנוסף, מומלץ כאמור לשמור על תזונה מאוזנת ועל פעילות גופנית ולהפסיק לעשן.

Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.