המשפחה לאחר פרישה
 
המשפחה לאחר הפרישה
אירוע הפרישה הוא אירוע המשפיע על המערכת המשפחתית כולה. תקופת מעבר זו יכולה להיות סמן של התפתחות וגדילה משפחתית אך גם מוקד לקונפליקטים ושאלות לא פתורות מהעבר. לאחר שנים רבות בהן כל אחד מבני הזוג ו/או הילדים תפקד במרחב הפרטי שלו, מהווה אירוע הפרישה - שבצידו זמן פנוי - מקום מפגש מחודש בין בני הזוג ובין הדורות במשפחה. 
     בשלב זה עולות שאלות כגון: כמה זמן נבלה ביחד? מה תהיה השפעת הפרישה על אורחות החיים? על היחסים עם בן/בת הזוג, הילדים והנכדים? כיצד לארגן את הזמן הפנוי העומד לרשותי? האם אני יודע מה הציפיות של בני משפחתי ? מהן הציפיות שלי מהקשרים איתם בתקופה זו? האם אני יכול/ה לסרב לבקשות ילדי לעזרה עם נכדים מבלי לגרום למתח משפחתי? איך עושים זאת? אלו הן שאלות חשובות המאפשרות בדיקה עצמית ומשפחתית ובנייה משותפת של מרחב משותף ואישי כאחד.
העלאת הציפיות ההדדיות, המחשבות והחרדות, יסייעו לבנות תקשורת פתוחה שתקל על ההסתגלות לשינוי הצפוי בסגנון החיים והתפקידים של בני הזוג ושל ילדיהם לאחר הפרישה. חלק מהמשתתפים בתוכניות הכנה לפרישה ובייעוץ אישי, מגלים אצל   בני המשפחה מחשבות, תוכניות וחלומות מפתיעים.
מה אפשר לעשות? אפשר ורצוי להתכונן, לתכנן את הפעילויות המשותפות אך גם את אלו שרוצים לעשות לבד. חשוב לשמור על "חללי זמן" אישיים ופרטיים, לשתף את בני המשפחה בציפיות, ברצונות ובצרכים שלכם, להקשיב לאלו שלהם וללמוד מיומנויות תקשורת שתסייענה בכך.
Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.