זוגיות
זוגיות במחצית השנייה של החיים
 
הזוגיות במחצית השנייה של החיים חשובה לא פחות מאשר במחצית הראשונה.
 בעוד שבמחצית החיים הראשונה של החיים הזוגיות תורמת תרומה משמעותית להתפתחות האישית של כל אחד מבני הזוג, להקמה משותפת של משפחה, לחוויית ההורות, להנאה וסיפוק הדדי, הרי שזוגיות במחצית השנייה מאופיינת בחברות, ביכולת להתחיל וליהנות מפירות ההשקעה של שנים ארוכות, בתמיכה הדדית, בהנאה ועזרה למשפחה , נחת מנכדים ובהמשך תמיכה ועזרה הדדית במצבי משבר, או מחלה.
מחקרים רבים מצביעים על כך ששביעות הרצון מנישואים הולכת וגדלה אחרי גיל 50. הסיבה לכך נעוצה בעובדה ששני בני הזוג כבר אינם עסוקים במרוץ קדחתני ובתימרון בין עיסוקים רבים, התפתחות מקצועית וגידול ילדים לכן חלק גדול מהקונפליקטים שהיו קיימים בשלב שהילדים היו קטנים כבר אינו קיים. הסבר נוסף משמעותי נעוץ בעובדה שעם השנים שני בני הזוג התפתחו מבחינה רגשית והסתגלו לחיים המשותפים עם יכולת טובה יותר מאשר בעבר להתמודד עם השונות שביניהם ולקבל את עצמם ואת בני זוגם. השנים המשותפות מחזקות את הקשר הרגשי והמשפחה ההולכת וגדילה תורמת אף היא לסיפוק ולקירבה. גם ההבדלים בין בני הזוג מיטשטשים עם השנים והמכנה המשותף גדל.
היכולת ליהנות מזמן פנוי שהולכת וגדלה לקראת היציאה לגימלאות יכולה לתרום רבות להפגת מתחים ולחצים וליכולת להתקרבות ולהכרות מחודשת.
מערכת היחסים הזוגית המאוחרת תלויה עם זאת במצבם הפיזי והנפשי של שני בני הזוג , בהיסטוריה האישית של כל אחד מהם ובדפוסי ההתמודדות עם משברים בעבר. כמו כן היא מושפעת בצורה ניכרת ממערכת היחסים הזוגית במהלך כל השנים. זוגות שמערכת היחסים ביניהם הייתה קונפליקטואלית כל השנים עשויים להקלע לקשיים רבים בזיקנתם. מתחים וקונפליקטים בזיקנה יכולים לעורר מחדש גם קונפליקטים לא פתורים מהעבר ולהוביל לסימפטומים שונים כמו דיכאון או חרדה, כמו גם ירידה בתפקוד ובבריאות הפיזית.
שינויים במצב הבריאות, פרישה מהעבודה, או הפרעות במהלך החיים התקין של ילדים כמו מחלה או גירושים, כל אלה יכולים להפר את האיזון במערכת היחסים ארוכת השנים של בני הזוג ואם הקשר ביניהם אינו תקין הם יתקשו להתמודד.
מצב זה יכול להיות אתגר חשוב ומשימה התפתחותית שיכולה לחזק או להחליש עוד יותר את הקשר הזוגי ולגרום למשבר.
ככל שכמות הלחצים גדולה יותר כך היכולת להתמודד בזיקנה היא מוגבלת יותר. כשבני הזוג אינם מקבלים תמיכה מהילדים אלא להפך, הילדים הם מקור ללחצים ודאגות נוספים, המצב קשה עוד יותר.
Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.