פרישה מהעבודה- שנוי עם אתגר

פרישה מעבודה

שינוי עם אתגר

ד"ר עירית רגב

 

הפרישה מספקת הזדמנות נדירה של חופש בחירה

 לגבי ניהול הזמן, פעילויות, סגנון חיים ומערכות יחסים.

אנשים הבוחרים ל"הרים את הכפפה" עשויים לגלות כי

 יש אתגר מסוג חדש בחיים שאחרי הפרישה

 

 

משה בן 65, עובד כבר 30 שנה במפעל תעשייתי במרכז הארץ. שנים רבות הצהיר כי הוא חולם לצאת לפנסיה. "אז יתחילו החיים האמיתיים" נהג לומר לאשתו ולחבריו. סיפר על התוכניות שלו לפעילויות, לטיולים בארץ ובעולם ולבילוי עם המשפחה. ככל שהתקרב מועד הפרישה מהעבודה גילה משה כי הוא חרד מיום הפסקת העבודה, נתקף מצב-רוח רע, ניסה לבדוק עם הבוס אם קיימת אפשרות שימשיך בכל-זאת לעבוד במפעל. משה לא הבין בעצמו את השינוי שחל בו ומדוע אינו שמח לקראת הפרישה מהעבודה.

תחושותיו והתנהגותו של משה אינם חריגים או בלתי צפויים. אלו הן הרגשות שכיחות ומקובלות אצל אנשים רבים המתקרבים לגיל הפרישה ומגלים כי השינוי שעומד לחול בחייהם מעורר בנוסף לציפיה גם מתח ולחץ רגשי. כדי להבין "מהפך" כזה ברגשות ובמחשבות של משה ואחרים יש להבין את משמעות הפרישה מהעבודה עבור רוב העובדים. הבנת האירוע הזה קשורה להבנת משמעות העבודה. אנשים שחונכו לערכים של עבודה והקדישו שנים רבות לעיתים מבוקר עד ערב למקום עבודתם, מוצאים כי הפרישה מהווה שינוי משמעותי בחייהם. העבודה  מספקת לאדם דברים נוספים מעבר לפרנסה. היא מגדירה מעמד אישי, זהות אישית, נותנת הזדמנות לביטוי עצמי, ליצירתיות, לחשיבה, לקשרים חברתיים ומבנה את הזמן היומי . המעבר מחיי עבודה לחיי פרישה משמעותו לפיכך אובדן חלק ממרכיבים אלו. אין זה מפתיע לכן שאירוע הפרישה נתפש אצל רבים כמשמעותי במיוחד כי יש לו השלכות על מכלול החיים של הפורש ומשפחתו. נכון הוא שעבור חלק מהעובדים הפרישה עשויה להיתפש גם כשחרור מעולה של העבודה ומהמתחים הנלווים אליה , אחרים חשים כאב וצער  על הפרידה מתפקיד העובד ומדווחים על רגישות בתקופת המעבר ואפילו על תגובות של משבר.  תקופת המעבר מחיי עבודה לפרישה יכולה אכן ליצור מתח ולחץ אך יכולה להיות הזדמנות לתפקידים חדשים, פעילויות חדשות , צמיחה והתחדשות.

הפורש נפרד מאורח חייו הקודם שהיה חלק בלתי נפרד ממנו 30 ואפילו 40 שנה ועליו להתכונן ולהתרגל לתקופה החדשה המצפה לו בפתח.

 

 

 

 

 

 

 

 

ליווי מקצועי

המשימה יכולה להיות קשה ולא פשוטה, בעיקר לאותם אנשים אשר העבודה היוותה ציר מרכזי בחייהם דווקא בשל כך חשוב ביותר להתכונן לקראת התקופה החדשה. עובדים  שהתכוננו  מעידים כי הקורס והייעוץ סייעו להם בהתמודדות עם השינוי  ועזרו להם  לתכנן את חייהם ביעילות.

 

כיצד להתכונן לפרישה?  האם ניתן להשפיע או לתכנן את סגנון הפרישה? מה תהיה השפעת הפרישה על אורחות החיים? על היחסים עם בן/בת הזוג, הילדים והנכדים? כיצד לארגן את הזמן הפנוי העומד לרשותי? שאלות אלו  מלוות לעיתים בתחושות של כעס, חרדה ואי-וודאות שהן טבעיות לתקופה זו ואפילו חשובות. הן מאפשרות לפורש לבדוק עם עצמו ועם אחרים בסביבתו מהם הצרכים שלו, מהם סדרי העדיפויות שלו כיום, באיזה נתיבים הוא בוחר לצעוד בתקופה החדשה של חייו.  תקופת הפרישה מספקת הזדמנות נדירה של חופש בחירה. לאחר תקופה ארוכה בה מלא הפרט אחר תפקידים וציפיות שאחרים הגדירו עבורו, ניתנת לו ההזדמנות לבחור  על-פי נטיות ליבו ורצונותיו את סגנון החיים שלו, את הפעילויות בחייו, הקשרים האישיים שלו וניהול זמנו.

הכנה לפרישה, אם במסגרת של קורסים קבוצתיים הנהוגים כיום בארגונים, או במסגרת ייעוץ פרטני, יכולה לסייע לעובד להתכונן לקראת התקופה החדשה בחייו ולהתייחס למימדים מרכזיים המושפעים מהשינוי העתיד להתחולל בחייו.

 

נושאים מרכזיים במסגרת הייעוץ הקבוצתי והאישי הם:

  • משמעות השינוי והמעבר העבודה לפרישה
  • השפעת הפסקת העבודה על המצב הפיננסי
  • ההשפעה על המצב הגופני והנפשי
  • ההשלכות במישור החברתי והמשפחתי
  • הפוטנציאל של מציאת משמעויות ותכנים חדשים

לתקופה שלאחר הפרישה (ניהול הזמן הפנוי)

 

                              באמצעות הכנה טובה , ייעוץ אישי או קבוצתי

                               ניתן למתן את משבר הפרישה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ההמלצה היא לראות את אירוע הפרישה  כאירוע המשפיע על המערכת המשפחתית כולה. ברבים מן הקורסים מוזמנים בני/בנות הזוג להשתתף ולבדוק במשותף את המשמעות של הפרישה והשפעתה על מערכת היחסים הזוגית והבין-דורית.

גם כאן, בדיקה של דפוסים היחסים והתקשורת הקודמים, העלאת הציפיות ההדדיות, המחשבות והחרדות, יסייעו לבנות תקשורת פתוחה שתקל על ההסתגלות לשינוי הצפוי בסגנון החיים והתפקידים של בני הזוג לאחר הפרישה. חלק מהמשתתפים בתוכניות הכנה לפרישה ובייעוץ אישי, מגלים  אצל בן/בת הזוג מחשבות, תוכניות וחלומות מפתיעים. עובד בן 65 גילה להפתעתו כי אשתו חולמת ומתכננת לאחר פרישתם מעבודה לעבור להתגורר במושב, דבר שלא העזה לבטא קודם לכן. שיחה משותפת ביניהם עזרה לבדוק האם החלום מציאותי ומתאים לשניהם ולתכנן במשותף את התקופה החדשה.  עובדת אחרת, בת 60 ספרה כי בתה וחתנה מתכננים עבורה את הפרישה. הם רוצים כי תטפל בנכדים. היא לא רצתה לאכזב אותם ולא העזה לסרב, אך בקורס ההכנה ביטאה חששות מהתפקיד שהוטל עליה ורצון לתוכניות אישיות אחרות. השיחה בקבוצה עזרה לה להבין ולקבל את רגשותיה וגם נתנה לה כלים לגבש תוכנית עצמאית המתאימה לה ולו גם במחיר אכזבת ילדיה.

 

הכנה מתאימה לקראת הפרישה מהעבודה  מספקת מידע רלבנטי המסייע להתכונן לשינוי הצפוי. ייעוץ והכוונה מתאימים  מסייעים להתגבר על החרדות מפני הפרישה, לפתח עמדות חיוביות כלפיה  ולרכוש כלים יעילים למימוש הפוטנציאל האישי בתקופה החדשה.

Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.