זיכרון
 
מהו זיכרון?
הזיכרון היא יכולת מופלאה ומורכבת מאוד שעד עצם היום הזה מהווה במידה רבה תעלומה עבור המדענים. למעשה אנו משתמשים בזיכרון בכל פעולה בחיינו, אפילו אם איננו מודעים לכך. בעזרת הזיכרון אנו קולטים מידע מהעולם החיצוני, מאחסנים אותו במאגרי הזיכרון ושולפים אותו לשימושנו בשעת הצורך.
 
היכן שמתי את המפתחות? איפוא הנחתי את המשקפיים? מה שם האדם שפגשתי אתמול? ובעצם מה רציתי לקחת מהמקרר? כל אלו הן שאלות הקשורות לזיכרון. לפעמים אנו מתבדחים על תקלות יומיומיות שכאלו אך לעיתים הן מציקות לנו ומפחידות אותנו. האם תקלות אלו בזיכרון קשורות לאורח החיים שאנו מנהלים (תזונה ופעילות גופנית) ואולי למצבים רגשיים כמו חרדה ולחצים או לשינויים החלים בזיכרון עם הגיל?
 
המילה נמצאת על קצה הלשון - שינויים נורמליים בזיכרון בגיל מבוגר
הזיכרון, כמו יכולות אחרות, גופניות למשל, עובר שינויים עם הגיל. לפי ממצאי מחקרים יכולת הזכירה איטית יותר עם השנים, אנו פחות מרוכזים בזמן קליטת מידע ומשקיעים פחות מאמץ בעיבוד שלו ובאיחסונו במאגרי הזיכרון. אך בצד השינויים "האמיתיים" ביכולת הזכירה, קיימות תופעות סביבתיות וחברתיות המזרזות את קצב השינויים. בדרך כלל מקובל להתייחס אל אנשים מבוגרים כאל שכחנים, מבולבלים מעט וכאלה שמתקשים בלמידת מידע חדש. ברור שאלה הן עמדות קדומות שאינן נכונות, אך אם האדם המבוגר או משפחתו מאמצים אותן הם עשויים להתנהג בהתאם לעמדות שליליות אלה.
 
מה אפשר לעשות? ממצאי מחקרים אחרונים מצביעים על גמישות המוח גם בגיל מבוגר. לפי ממצאים אלה על האדם להמשיך ולהפעיל את מוחו בצורה אקטיבית, ללמוד דברים חדשים ולא להירתע מפעילויות קוגניטיביות הדורשות מאמץ, כמו למידת שפה חדשה. נהפוך הוא! מאמץ וטיפול אקטיבי במידע ישמרו על מוחנו ועל הזיכרון.  
Copyright ן¿½ 2008 Tzmatim, All rights reserved.